Pages

Thursday, 15 December 2011

SeDar DiRi LaGi rUpAnya..

sedar x sedar da nk final..cpt msa belalu.pejam celik pejam celik da masok sem baru.
haish...bior bebenor.rsa junior trang tang2 g..:)

untung la bebudak form 6.da medeka abes.siap kja da pon.
xpa..ak bakal menyusul kendian eh.
tp xboh kja kot.

kra arinie last day secara x rasminya jmpk ngn BEL.cdey la plak..Dr baik seh arinie.baik2 dari biasanya.
x bljr.dgr je amanat last dy.ade hal kol ja jmpk dy.
ni la cara sorg SENIOR lecture..rightooo
lembut dlm tegas.

snie la mo letak short story kit..waa...short ka???huhu


Satu hari ada seorang kanak-kanak leki sedang memerhatikan sebuah kepompong. Di dalam kepompong itu ada seekor rama-rama yang sedang berjuang untuk melepaskan diri dari dalam kepompong itu. Kelihatan begitu sukar. Anak lelaki tersebut merasa kasihan pada rama-rama itu dan berfikir bagaimana caranya untuk membantu si rama-rama agar boleh keluar dengan mudah.

Akhirnya kanak-kanak tadi mendapat idea dan mengambil gunting dan memotong kepompong supaya rama-rama tadi boleh dapat keluar dari kepompong. Alangkah leganya kanak-kanak itu setelah si rama-rama berhasil dikeluarkannya dari kepompong.

Tetapi apa yang terjadi?

Rama-rama tadi memang boleh keluar dari sana. Tetapi rama-rama tersebut tidak dapat terbang, hanya dapat merayap.
Apa sebabnya?

Kerana bagi seekor rama-rama yang sedang berjuang untuk keluar dari kepompongnya tersebut, semasa dia mengerahkan seluruh tenaganya, ada suatu cairan didalam tubuhnya yang mengalir dengan kuat ke seluruh tubuhnya yang membuat sayapnya boleh mengembang sehingga ia dapat terbang, tetapi kerana tidak ada lagi perjuangan tersebut kerana dibantu oleh kanak-kanak tadi, maka sayapnya tidak dapat mengembang sehingga jadilah ia seekor rama-rama yang hanya dapat merayap.

Kadangkala niat baik kita belum tentu menghasilkan sesuatu yang baik. Sama seperti pada semasa kita mengajar anak kita. Kadangkala kita sering membantu mereka kerana kasihan atau rasa sayang, tapi sebenarnya malah membuat mereka tidak berdikari. Membuat potensi dalam dirinya tidak berkembang, memandulkan kreativitinya, kerana kita tidak sanggup melihat mereka mengalami kesukaran, yang sebenarnya jika mereka berhasil melepasinya, mereka akan menjadi KUAT.

Demikian juga pada semasa kita sedang harus berjuang menghadapi sesuatu, jangan mengharapkan bantuan orang lain, berjuanglah dahulu dengan mengerahkan segala kemampuanmu.

Hidup penuh dengan perjuangan yang boleh membuat “SAYAP” kita boleh berkembang dengan sempurna, untuk kita gunakan “TERBANG” capai apa2 yang nak capai.‎"Everyone has problems, but chemists have solutions. So, be happy and stay cool when you’re studying chemistry" 


Da ada sikit ksukaan ngn chem..alhamdulillah.kalu da ska yg ssh jadik sng kan.arap kekal la smp bebla pon.
x maksod amik chem bnda laen x payah taow.amik taw jgak sikit..minornya management...so good la.sweet matching.
0 comments: